Opracowanie innowacyjnych produktów na bazie wytłoków z przetwórstwa
Wnioskodawca zamierza w ramach projektu przeprowadzić prace B+R dotyczące możliwości wykorzystania produktów ubocznych – wytłoków z przetwórstwa owoców i warzyw w wyrobach gotowych. Sposób wdrożenia zakresu rzeczowego: nabycie infrastruktury B+R (urządzenia opisane w biznes planie), nabycie usług podwykonawstwa, poniesienie kosztów wynagrodzeń pracowników B+R. Najważniejsze fazy realizacji projektu: 1. Wstępne badania jakościowe surowca (wytłoków) 2. Zastosowanie i weryfikacja różnych sposobów przetworzenia surowca (wytłoków) 3. Weryfikacja wybranych sposobów przetworzenia wytłoków (surowca) w skali pilotażowej 4. Zastosowanie wybranych sposobów przetwarzania wytłoków do otrzymywania gotowych produktów 5. Zademonstrowanie ostatecznej formy technologii, poprzez sprawdzenie procesu w warunkach produkcyjnych 6. Przeprowadzenie ostatecznego potwierdzenia zasadności przyjętego nowego rozwiązania. Pierwsza produkcja Projekt wpisuje się w założenia określone w I osi priorytetowej Inteligentna Gospodarka Warmii i Mazur, jakim jest wzrost innowacyjności i konkurencyjności gospodarki regionu, a co za tym idzie poprawie warunków funkcjonowania firm regionu, ich przeżywalności, nowoczesności, podnoszenia i poszerzania oferty produktowej i usługowej. Projekt wpisuje się w cel poddziałania 1.2,2 oraz jest zgodny z celami określonymi w SZOOP.
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.