Przejdź do treści Kontakt Regulamin
UE logo
tytuł projektu

Opracowanie receptury innowacyjnego produktu - sera wegańskiego wykorzystującego lokalne surowce.

nazwa beneficjenta
WEGE SIOSTRY SP. Z O.O
wartość projektu
210 000,36 zł
dofinansowanie z UE
145 122,20 zł
Województwo
mazowieckie
Powiat
piaseczyński
program
Program Operacyjny Inteligentny Rozwój
działanie
2.3. Proinnowacyjne usługi dla przedsiębiorstw
fundusz
Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego
perspektywa
2014 - 2020

SA 42799(2015/X) Celem projektu jest opracowanie receptury nowego wyrobu spożywczego stanowiącego alternatywę dla tradycyjnego sera, zawierającego w swoim składzie surowce pochodzenia lokalnego: rośliny strączkowe (m.in. łubin, groch, fasola, bób) oraz zboża nie-chlebowe (m.in. owies, gryka, proso). Docelowo planowane jest uzyskanie dwóch rodzajów nowego sera wegańskiego: świeżego i dojrzewającego. Z uwagi na złożoność projektu, konieczne jest skorzystanie ze specjalistycznej wiedzy i aparatury badawczej jednostki naukowej. Przedmiotem działań zewnętrznej jednostki B+R będą: (a) poszukiwanie odpowiedniego surowca roślinnego oraz selekcja i dobór mikroorganizmów; (b) przygotowanie wstępnego składu sera wegańskiego – jego 2 rodzajów; (c) optymalizacja procesu otrzymywania (receptury) produktu i badania konsumenckie nowego wyrobu. W ramach usługi B+R zostanie stworzona kultura starterowa bakterii wegańskich i dokonany wybór głównego składnika roślinnego sera. Następnie prace badawcze będą koncentrowały się wokół doboru lokalnych dodatków, oceny mikrobiologicznej i sensorycznej oraz prób przechowalniczych prototypu produktu. W ostatnim etapie projektu będzie monitorowany proces dojrzewania sera, prowadzone będą też testy nad konsystencją i składem dodatków sera, analizowane będą cechy organoleptyczne i jakościowe wyrobu. Planowana innowacja produktowa będzie polegać na stworzeniu nowego, w pełni wegańskiego wyrobu spożywczego stanowiącego alternatywę dla sera o unikatowym smaku i dużych walorach odżywczych. Głównym składnikiem sera wegańskiego będą łatwo dostępne, naturalne, lokalne fermentowane surowce roślinne, a sam innowacyjny produkt będzie kierowany do szerokiego grona odbiorców: wybierających zdrowy styl życia i dietę wegańską, ale również zmagających się z nietolerancjami pokarmowymi. Rezultaty projektu zostaną wykorzystane w działalności własnej firmy Wege Siostry, której wizją biznesową jest wprowadzanie nowych, naturalnych, w pełni roślinnych produktów do bra

Twój opis projektu

MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.

Dodaj zdjęcia project photos
Dodaj film lub prezentację project films
Opis projektu
Description of the project

Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem Serwisu internetowego Mapa Dotacji UE i akceptuję jego postanowienia.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, wpisanych w formularzu kontaktowym, w celu udzielenia odpowiedzi na wiadomość. Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1) (RODO), informuję, że:

1. administratorem danych osobowych przetwarzanych w Ministerstwie Funduszy i Polityki Regionalnej, z siedzibą pod adresem: ul. Wspólna 2/4 00-926 Warszawa, jest Minister Funduszy i Polityki Regionalnej;

2. dane osobowe przetwarzane będą w celu udzielenia odpowiedzi na wiadomość, na podstawie przepisów art. 6 ust. 1 lit. a) RODO;

3. dane osobowe mogą być udostępniane innym organom uprawnionym na podstawie stosownych przepisów do uzyskania danych;

4. w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje prawo: – żądania dostępu do treści swoich danych osobowych, ich sprostowania lub ograniczenia przetwarzania, – wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych, – cofnięcia zgody na przetwarzanie w dowolnym momencie, – wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych;

5. dane osobowe nie podlegają zautomatyzowanemu przetwarzaniu, w celu podejmowania decyzji, w tym profilowaniu;

6. dane kontaktowe do Inspektora ochrony danych w Ministerstwie Funduszy i Polityki Regionalnej: Inspektor Ochrony Danych, Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej, adres ul. Wspólna 2/4 00-926 Warszawa, adres e-mail: IOD@miir.gov.pl.