Wsparcie na utrzymanie działalności firmy ČESKÀ BESEDA S.C. Łukaniec M., Tlach F.
Problemy przedsiębiorstwa w związku z pojawieniem się pandemii: Wnioskodawca prowadzi działalność restauracyjną. Wprowadzone w związku ze stanem epidemicznym obostrzenia zmusiły Wnioskodawcę do całkowitego przerwania bieżącej działalności. Zamknięcie działalności skutkowało spadkiem obrotów do zera, jednocześnie przez cały czas Spółka ponosiła koszty, w szczególności związane z utrzymaniem lokalu, wynagrodzeniami, bieżącymi opłatami. Dodatkowy koszt wynikał również z przeterminowania produktów spożywczych, wykorzystywanych w restauracji do przygotowywania posiłków. Należy zaznaczyć, że oprócz osób zatrudnionych na umowach o pracę w działalność Spółki są zaangażowani również wspólnicy spółki cywilnej (2 osoby), dla których spółka stanowiła ich główne źródło utrzymania. W celu ratowania firmy oraz utrzymania miejsc pracy Wnioskodawca skorzystał ze świadczeń postojowych, pożyczki z urzędu pracy, subwencji PFR, zwolnień ze składek ZUS oraz dofinansowania do wynagrodzeń pracowników. Pomimo tego wsparcia Spółka znalazła się w trudnej sytuacji. Potrzeba realizacji projektu: Pomimo łagodzenia części obostrzeń sytuacja Wnioskodawcy pozostaje trudna, przede wszystkim z uwagi na małą liczbę klientów, co jest zauważalne w całej branży gastronomicznej. Chęć utrzymania działalności oraz zatrudnienia zmusza Wnioskodawcę do wnioskowania o wsparcie w ramach działania 1.5 D. Otrzymane wsparcie przeznaczone zostanie w szczególności na zakup produktów spożywczych i utrzymanie lokalu, co zapewni Spółce płynność finansową i umożliwi utrzymanie działalności i deklarowanego zatrudnienia.
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.