Opracowanie innowacyjnej receptury i technologii produkcji makaronu długiego typu spaghetti o bardzo niskim indeksie glikemicznym (IG40) i niskim ładunku glikemicznym (ŁG10).
SA 42799(2015/X) Projekt dotyczy zakupu usługi polegającej na opracowaniu przez jednostkę naukową innowacyjnej receptury i technologii produkcji makaronu długiego typu spaghetti o bardzo niskim indeksie glikemicznym (IG40) i niskim ładunku glikemicznym (ŁG10). Planowany do opracowania produkt będzie cechował IG mniejszym, co najmniej o 16 % i ŁG mniejszym, o co najmniej 38% w stosunku do obecnego stanu techniki w kategorii makaronów długich typu spaghetti. W celu uzyskania zakładanych parametrów produktu konieczne będzie opracowanie nowej, innowacyjnej receptury oraz technologii produkcji. Opracowana zostanie receptura makaronu charakteryzująca się szeregiem korzystnych działań prozdrowotnych wynikających z zawartości poszczególnych substancji odżywczych w surowcach w tym związków, które mają kluczowe znaczenie w kształtowaniu poziomu IG i ŁG produktów, m.in.: błonnik pokarmowy, β-glukany, skrobia oporna, białka roślinne, tłuszcz, węglowodany przyswajalne. W wyniku realizacji projektu powstanie innowacja produktowa w skali rynku polskiego i międzynarodowego. Zakres zadań: 1 Badania właściwości fizyko-chemicznych surowców przewidzianych do opracowania receptury makaronu spaghetti o bardzo niskim IG i ŁG 2 Opracowanie receptury i technologii produkcji makaronów długich typu spaghetti o bardzo niskim indeksie IG i ŁG. 3 Badania in vivo indeksu i ładunku glikemicznego makaronów spaghetti z odbiorcami końcowymi. 4 Walidacja opracowanej technologii w środowisku półoperacyjnym. Rezultat projektu: innowacja produktowa: makaron długi typu spaghetti o bardzo niskim indeksie glikemicznym (IG40) i niskim ładunku glikemicznym (ŁG10). W wyniku realizacji projektu opracowana zostanie technologia produkcji, skład oraz przeprowadzone zostaną badania potwierdzające wartości odżywcze, w tym badania z końcowymi użytkownikami w formie badań oznaczenie wartości IG i ŁG makaronu w warunkach in vivo. Efektem końcowym projektu będzie ostateczna, gotowa do komercjalizacji forma p
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.