Opracowanie innowacyjnego mleka UHT o przedłużonej trwałości i zwiększonej jakości
Numer_referencyjny_programu_pomocowego: SA.41471(2015/X) Przeznaczenie_pomocy_publicznej: art. 25 rozporządzenia KE nr 651/2014 z dnia 17 czerwca 2014 r. uznające niektóre rodzaje pomocy za zgodne z rynkiem wewnętrznym w stosowaniu art. 107 i 108 Traktatu (Dz. Urz. UE L 187/1 z 26.06.2014).Spółdzielnia Mleczarska „MLEKPOL” w Grajewie przedkłada projekt B+R, którego GŁÓWNYM CELEM jest opracowanie innowacyjnego mleka UHT o przedłużonej z 6 do 12 miesięcy trwałości w obrocie handlowym, w szczególności odporności na warunki panujące podczas długotrwałego transportu morskiego, i ulepszonej jakości sensorycznej. Obecnie w Polsce żaden zakład mleczarski nie dysponuje taką technologią, a na świecie wdrożyły ją tylko nieliczne zakłady. SM Mlekpol złożyła w dniu 06/11/2020 r. wniosek o udzielenie patentu na wynalazek: Sposób wytwarzania mleka UHT. Zgłoszenie oznaczono numerem: P.435906. Obok głównej cechy innowacyjnej – trwałości, produkt cechował się będzie przewagą konkurencyjną: mleko produkowane według nowej technologii będzie miało w badaniach sensorycznych zmniejszony posmak „mleka gotowanego” oraz jaśniejszą barwę, przez co będzie miało jakość zbliżoną do mleka świeżego. Mleko będzie przeznaczone przede wszystkim na eksport na odległe rynki, w szczególności do Chin. Projekt obejmuje 2 etapy badań przemysłowych i 1 etap prac rozwojowych. Prace realizowane będą przez podwykonawcę – Instytut Innowacji Przemysłu Mleczarskiego w Mrągowie i przez Wnioskodawcę. Wdrożenie wyników projektu planowane na rok 2023 i odbędzie się w formie produkcji na terenie RP, a wartość przychodów w czasie 5 lat od zakończenie projektu szacowana jest na 1 mld 159 mln zł.
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.