Innowacyjne surowe produkty mięsne i techniki ich dekontaminacji poprzez zastosowanie fizycznych metod nietermicznych i dodatku wyciągów z naturalnych, bioaktywnych składników pochodzenia roślinnego
Numer_referencyjny_programu_pomocowego: SA.41471(2015/X) Przeznaczenie_pomocy_publicznej: art. 25 rozporządzenia KE nr 651/2014 z dnia 17 czerwca 2014 r. uznające niektóre rodzaje pomocy za zgodne z rynkiem wewnętrznym w stosowaniu art. 107 i 108 Traktatu (Dz. Urz. UE L 187/1 z 26.06.2014). Przedmiotem projektu jest zastosowanie innowacyjnych technik dekontaminacji w celu opracowania nowych mięs i surowych wyrobów mięsnych wieprzowych o istotnie poprawionych parametrach przydatności do spożycia. Projekt obejmie trzy gr. asortymentowe: •mięso świeże •kiełbasy surowe białe •mięso marynowane/grillowe. Gł. cechy i parametry nowości produktów: •wydłużenie terminu przydatności do spożycia o co najmniej 15%/gr. asortymentową (w stosunku do najbardziej reprezentatywnych produktów na rynku) przy jednoczesnym utrzymaniu najważniejszych parametrów mięsa na wymaganym poziomie (np. kiełbasy białe: zaw. tłuszczu nie więcej niż 20 g, zaw. białka nie mniej niż 13g) •wyroby marynowane/grillowe -kategoria I: produkt marynowany bez soli dodanej: wyeliminowanie dodatku soli do wartości 0g/100g produktu –będzie to nowy produkt nie posiadający swojego odpowiednika na rynku; kategoria II: grillowy produkt solony o obniżonej o co najmniej 25% zaw. NaCl przy jednoczesnym jej zastąpieniu KCl. Osiągniecie ww. cech i parametrów będzie możliwe poprzez oprac. i połączenie dwóch elementów: •sposobu wykorzystania technik nietermicznych, fizycznych utrwalania żywności (w tym mikrofalowanie z tworzeniem zimnej plazmy, pulsujące pole magnetyczne czy zimna plazma koronowa i barierowa) •dodatków naturalnych w formie wyciągu wodnego, olejowego lub emulsji z przypraw i ziół (tymianek, kminek, szałwia, koper, rozmaryn). Projekt osiągnie IX TRL tj. nowe produkty zostaną przetestowane w skali przemysłowej na liniach pilotażowych i poddane badaniom walidującym czystość mikrobiologiczną i skład chemiczny produktów w c
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.