Opracowanie technologii produkcji dań gotowych o określonych innowacyjnych cechach funkcjonalnych z dodatkiem długo gotowanych bulionów będących składnikiem recepturowym dań oraz nośnikiem dla bioprotekcyjnych kultur mikroorganizmów przedłużających w naturalny sposób trwałość finalnego produktu
Numer_referencyjny_programu_pomocowego: SA.41471(2015/X) Przeznaczenie_pomocy_publicznej: art. 25 rozporządzenia KE nr 651/2014 z dnia 17 czerwca 2014 r. uznające niektóre rodzaje pomocy za zgodne z rynkiem wewnętrznym w stosowaniu Przedmiotem niniejszego projektu jest opracowanie technologii produkcji dań gotowych o określonych innowacyjnych cechach funkcjonalnych z dodatkiem długo gotowanych bulionów będących składnikiem recepturowym dań oraz nośnikiem dla bioprotekcyjnych kultur mikroorganizmów przedłużających w naturalny sposób trwałość finalnego produktu. W ramach projektu zostanie zaprojektowany zupełnie nowy proces produkcji dań gotowych o określonych innowacyjnych cechach funkcjonalnych z dodatkiem długo gotowanych bulionów będących składnikiem recepturowym dań oraz nośnikiem dla bioprotekcyjnych kultur mikroorganizmów przedłużających w naturalny sposób trwałość finalnego produktu. Obecnie rozwój przemysłu rolno-spożywczego dąży do całkowitej automatyzacji procesów produkcyjnych oraz zagospodarowania i możliwie jak najlepszego wykorzystania produktów, które mogą stać się wartościowym surowcem do pozyskiwania komponentów do opracowywania składów receptorowych oraz reformulacji gotowych produktów w postaci żywności uważanej powszechnie za dania gotowe lub „wygodne”. Wpisując się w ten trend w ramach projektu planowane jest opracowanie technologii produkcji pełnowartościowych, bogatych w białka kolagenowe i związki bioaktywne długo gotowanych bulionów z tkanki mięsno-kostnej. W wyniku realizacji projektu, Wnioskodawca planuje opracowanie 2 innowacyjnych rezultatów: • Innowacyjność produktowa – dania gotowe w formie zapiekanek o określonych innowacyjnych cechach funkcjonalnych z dodatkiem długo gotowanych bulionów będących składnikiem recepturowym dań oraz nośnikiem dla bioprotekcyjnych kultur mikroorganizmów przedłużających w naturalny sposób trwałość finalnego produktu. • Innowacyjność procesowa –(…).
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.