Innowacyjna technologia produkcji tłuszczów mlecznych - masła i bezwodnego tłuszczu mlekowego o ulepszonych cechach reologicznych, sensorycznych i żywieniowych
SA.41471(2015/X) Przeznaczenie_pomocy_publicznej: art. 25 rozporządzenia KE nr 651/2014 z dnia 17 czerwca 2014 r. uznające niektóre rodzaje pomocy za zgodne z rynkiem wewnętrznym w stosowaniu art. 107 i 108 Traktatu (Dz. Urz. UE L 187/1 z 26.06.2014). GŁÓWNYM CELEM projektu jest opracowanie i wprowadzenie na rynek innowacyjnego masła i bezwodnego tłuszczu mlekowego (AMF) o wysokiej jakości, w szczególności o wystandaryzowanych cechach, tj. smaku, zapachu, tekstury, cechach prozdrowotnych (witaminy D3, K2, MFGM). Przebieg projektu zaplanowano w 4 etapach, z czego etap 1 to badania przemysłowe, zaś etapy 2-4 – prace rozwojowe. Prace przeprowadzone będą przez Wnioskodawcę oraz podwykonawcę – Instytut Innowacji Przemysłu Mleczarskiego Sp. z o.o. Wdrożenie efektów projektu na rynek przewidziano w listopadzie 2023 r., a projektowane przychody z tego tytułu w okresie 5-letnim wyniosą 2 002 837 500,00 zł. Cechy produktów stanowiące o INNOWACJI NA SKALĘ ŚWIATOWĄ: 1. OBNIŻONA I WYSTANDARYZOWANA ZAWARTOŚĆ WOLNYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH W MAŚLE I AMF; 2. PROFIL SENSORYCZNY MASŁA DOSTOSOWANY DO WYMAGAŃ KONSUMENTA; 4. ULEPSZONA I WYSTANDARYZOWANA SMAROWNOŚĆ MASŁA; 3. ZWIĘKSZONA ZAWARTOŚĆ MATERIAŁU OTOCZKOWEGO KULECZEK TŁUSZCZOWYCH (MFGM) W MAŚLE; 5. ZWIĘKSZONA ZAWARTOŚĆ WITAMIN D3 I K2 W MAŚLE. Nowy produkt skierowany jest do konsumentów coraz bardziej świadomych i wrażliwych na jakość spożywanej przez siebie żywności oraz jej wpływie na stan zdrowia i dobre samopoczucie, jak również do odbiorców z przemysłu spożywczy (w szczególności piekarnictwo i cukiernictwo) oraz sektora HoReCa.
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.