Opracowanie procesu wykonania form składanych ze wzmocnionymi obrzeżami wpływającymi na poprawę wytrzymałości eksploatacyjnej.
SA.60012(2020/X) Przedmiotem niniejszego projektu jest opracowanie nowego typoszeregu form piekarniczych oraz technologii ich produkcji. Dzięki zleceniu realizacji usługi badawczej Sieci Badawczej Łukasiewicz- Instytutowi Obróbki Plastycznej możliwe będzie opracowanie produktu charakteryzującego się podwyższonymi parametrami w zakresie wytrzymałości oraz jakości wykonania. Badania będą się koncentrowały nad wyeliminowaniem najczęściej spotykanych wad w formach piekarniczych takich jak: pękanie obrzeży podczas użytkowania form, nieszczelność połączenia obrzeży form, czy zbyt mała sztywność bocznych ścianek form. Dodatkowo poprawie ulegnie estetyka form. Formy zostaną zaprojektowane przy uwzględnieniu zasad ergonomii, w celu poprawy komfortu ich użytkowników. Dodatkowo projekt przewiduje przetestowanie prototypowych form w 3 zakładach piekarniczych lub cukierniczych, w warunkach operacyjnych. Ponadto w ramach realizacji usługi badawczej powstanie nowa technologia produkcji, która pozwoli na skrócenie czasu wykonywania form o niestandardowych wymiarach, a także przyczyni się do obniżenia kosztów wykonywania zleceń krótko seryjnych, które obecnie są realizowane sposobem rzemieślniczym, który jest pracochłonny, a także wymaga angażowania doświadczonego personelu z zanikającymi na rynku pracy kwalifikacjami.. Realizacja projektu rozpocznie się 01 lipca 2021, a zakończy 30 czerwca 2022.
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.