Przejdź do treści Kontakt Regulamin
UE logo
tytuł projektu

Wdrożenie innowacyjnej technologii tłoczenia nasion rzepaku, w firmie Grupa Wilmar Marek Wilczyński S.K.A, polegającej na obłuskiwaniu nasion rzepaku oraz wytłaczaniu oleju z miąższu.

nazwa beneficjenta
GRUPA WILMAR MAREK WILCZYŃSKI SPÓŁKA KOMANDYTOWO-AKCYJNA
wartość projektu
39 869 058,00 zł
dofinansowanie z UE
13 911 135,00 zł
Województwo
dolnośląskie
Powiat
wrocławski
program
Program Operacyjny Inteligentny Rozwój
działanie
3.2. Wsparcie wdrożeń wyników prac B+R
fundusz
Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego
perspektywa
2014 - 2020

SA.60012(2020/X) Projekt polega na wdrożeniu innowacyjnej technologii przetwarzania nasion rzepaku, w wyniku której powstaną 2 grupy innowacyjnych produktów w postaci oleju z nasion obłuskanych oraz makuchów. W ramach projektu Wnioskodawca uruchomi nowy ciąg technologiczny. Rezultatem projektu będzie gama nowych produktów w postaci: 1. olejów z nasion obłuskanych oraz z łuski tłoczonych na zimno oraz rafinowanych bez stosowania chemii odznaczających się lepszą jakością oraz wyższym stopniem uzysku oleju, tj.: a) olej surowy z łuski – komponent do biopaliw, b) olej surowy z obłuskanego rzepaku tłoczony z miąższu – o zastosowaniu spożywczym, c) olej rafinowany z miąższu – o zastosowaniu spożywczym. 2) makuchu, który będzie powstawał w 3 wariantach: a) makuch ekstrudowany z łuski – o wysokiej zawartości błonnika przeznaczony na pasze uzupełniające niedobór kiszonek (głownie dla krów) wpływający korzystnie na mikroflorę jelitową zwierzęcia, co będzie miało przełożenie na jego dobrostan i odporność na choroby, będzie lepiej przyswajalny, co w efekcie będzie przekładało się na ilość i jakość mleka, a zwierzę będzie produkowało mniej metanu, b) ekstrudowany makuch z obłuskanego rzepaku – wysokobiałkowy komponent paszowy, o zmniejszonej zawartości włókien, może być stosowany jako zamiennik soi, do skarmiania świń, krów i drobiu, obniżający koszty hodowli zwierząt. c) makuch z miąższu tłoczony na zimno, z przeznaczeniem dla ludzi, w formie izolatów białkowych do stosowania m.in. w przemyśle wędliniarskim, jako dodatki do jogurtów, napojów, batonów, serowarniczym, odżywkach, jako substytut izolatów i koncentratów białka sojowego. Proces opracowany przez Wilmar pozwoli na pełne wykorzystanie surowców, tak aby powstające w toku produkcyjnym produkty uboczne (makuch, łuska) można było wykorzystać do wytworzenia nowych produktów w postaci komponentów paszowych, białka rzepakowego o jakości spożywczej oraz oleju z łuski do zastosowania w przemyśle paliwowym jako kompone

Twój opis projektu

MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.

Dodaj zdjęcia project photos
Dodaj film lub prezentację project films
Opis projektu
Description of the project

Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem Serwisu internetowego Mapa Dotacji UE i akceptuję jego postanowienia.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, wpisanych w formularzu kontaktowym, w celu udzielenia odpowiedzi na wiadomość. Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1) (RODO), informuję, że:

1. administratorem danych osobowych przetwarzanych w Ministerstwie Funduszy i Polityki Regionalnej, z siedzibą pod adresem: ul. Wspólna 2/4 00-926 Warszawa, jest Minister Funduszy i Polityki Regionalnej;

2. dane osobowe przetwarzane będą w celu udzielenia odpowiedzi na wiadomość, na podstawie przepisów art. 6 ust. 1 lit. a) RODO;

3. dane osobowe mogą być udostępniane innym organom uprawnionym na podstawie stosownych przepisów do uzyskania danych;

4. w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje prawo: – żądania dostępu do treści swoich danych osobowych, ich sprostowania lub ograniczenia przetwarzania, – wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych, – cofnięcia zgody na przetwarzanie w dowolnym momencie, – wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych;

5. dane osobowe nie podlegają zautomatyzowanemu przetwarzaniu, w celu podejmowania decyzji, w tym profilowaniu;

6. dane kontaktowe do Inspektora ochrony danych w Ministerstwie Funduszy i Polityki Regionalnej: Inspektor Ochrony Danych, Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej, adres ul. Wspólna 2/4 00-926 Warszawa, adres e-mail: IOD@miir.gov.pl.