Wdrożenie innowacyjnej technologii wytwarzania liofilizowanego granulatu owocowego
Projekt planowany do realizacji przez Firmę Fructino Dorota Potębska w ramach poddziałania 3.2.2 POIR dotyczy inwestycji technologicznej, mającej na celu wdrożenie własnej nowej technologii, uruchomieniu na jej podstawie wytwarzania nowych produktów oraz zapewnieniu warunków dla prowadzenia ich produkcji. Innowacja będąca przedmiotem wniosku służy produkowaniu nowych w skali przedsiębiorstwa, niewytwarzanych dotychczas w Polsce produktów, w postaci liofilizowanych granulatów owocowych oraz skróceniu czasu trwania procesu liofilizacji o ok. 17% w porównaniu do procesu prowadzonego bez wykorzystania akustycznego wzbudzania półek liofilizatora stanowiącego sedno innowacji. Głównym aspektem innowacji procesowej projektu jest wdrożenie przez Wnioskodawcę sposobu wytwarzania liofilizowanego granulatu owocowego z wykorzystaniem przetwornika akustycznego, który wzbudza drgania blachy w kierunku prostopadłym do jej powierzchni. Zmieniając częstotliwość wymuszanych drgań półek zawierających półprodukt, zmienia się rozmieszczenie strzałek i węzłów (tworzących figury Chladniego), co prowadzi do przesuwania i mieszania sypkiego produktu na powierzchni półek liofilizatora. Tego rodzaju mieszanie zwiększa migrację pary wodnej przyspieszając proces sublimacji lodu w produkcie. Realizacja projektu doprowadzi do umożliwienia wytwarzania nowego w skali przedsiębiorstwa produktu – gamy liofilizowanych granulatów owocowych. Dzięki udoskonalonemu procesowi liofilizacji, Firma będzie oferować wielosmakowe granulaty o pożądanym stopniu rozdrobnienia jako wsad do wielu grup produktów docelowych.
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.