Wdrożenie innowacyjnej technologii wytwarzania liofilizowanego granulatu owocowego
Projekt planowany do realizacji przez Firmę Fructino Dorota Potębska w ramach poddziałania 3.2.2 POIR dotyczy inwestycji technologicznej, mającej na celu wdrożenie własnej nowej technologii, uruchomieniu na jej podstawie wytwarzania nowych produktów oraz zapewnieniu warunków dla prowadzenia ich produkcji. Innowacja będąca przedmiotem wniosku służy produkowaniu nowych w skali przedsiębiorstwa, niewytwarzanych dotychczas w Polsce produktów, w postaci liofilizowanych granulatów owocowych oraz skróceniu czasu trwania procesu liofilizacji o ok. 17% w porównaniu do procesu prowadzonego bez wykorzystania akustycznego wzbudzania półek liofilizatora stanowiącego sedno innowacji. Głównym aspektem innowacji procesowej projektu jest wdrożenie przez Wnioskodawcę sposobu wytwarzania liofilizowanego granulatu owocowego z wykorzystaniem przetwornika akustycznego, który wzbudza drgania blachy w kierunku prostopadłym do jej powierzchni. Zmieniając częstotliwość wymuszanych drgań półek zawierających półprodukt, zmienia się rozmieszczenie strzałek i węzłów (tworzących figury Chladniego), co prowadzi do przesuwania i mieszania sypkiego produktu na powierzchni półek liofilizatora. Tego rodzaju mieszanie zwiększa migrację pary wodnej przyspieszając proces sublimacji lodu w produkcie. Realizacja projektu doprowadzi do umożliwienia wytwarzania nowego w skali przedsiębiorstwa produktu – gamy liofilizowanych granulatów owocowych. Dzięki udoskonalonemu procesowi liofilizacji, Firma będzie oferować wielosmakowe granulaty o pożądanym stopniu rozdrobnienia jako wsad do wielu grup produktów docelowych.
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.