Opracowanie innowacyjnej technologii liofilizacji truskawek w trybie ciągłym, z kontrolą i optymalizacją on-line parametrów jakościowych produktu, opartą na algorytmach sztucznej inteligencji oraz pomiarach spektralnych
Numer_referencyjny_programu_pomocowego: SA.41471(2015/X) Przeznaczenie_pomocy_publicznej: art. 25 rozporządzenia KE nr 651/2014 z dnia 17 czerwca 2014 r. uznające niektóre rodzaje pomocy za zgodne z rynkiem wewnętrznym w stosowaniu art. 107 i 108 Traktatu (Dz. Urz. UE L 187/1 z 26.06.2014).Innowacyjne rozwiązanie opracowane w ramach projektu zakłada: a) prowadzenie procesu liofilizacji w sposób ciągły, b) hybrydowe dostarczanie ciepła do zamrożonego materiału (półki grzewcze, promienniki podczerwieni, generatory ultradźwięków) – co będzie skutkować skróceniem czasu liofilizacji (zwłaszcza drugiego okresu suszenia tj. desorpcji) i w rezultacie zmniejszeniem energochłonności jednostkowej procesu, m.in. w związku z ograniczeniem czasu działania pomp próżniowych, c) sterowanie procesem suszenia przy wykorzystaniu „inteligentnych/samouczących się algorytmów umożliwiających ciągłą (on-line) optymalizację parametrów jakościowych produktu oraz minimalizację zużycia energii. W konsekwencji powstanie znacznie ulepszony produkt finalny – liofilizowane cząstki truskawek o określonym kształcie (np. w postaci kostki, plastrów). Skrócenie czasu liofilizacji przyczyni się do poprawy jakości wyrobów względem liofilizatów z klasycznego procesu, przewagi: wyższa zawartość polifenoli i substancji lotnych, lepsza tekstura dzięki ograniczeniu problemu zapadania się struktury liofilizatu, korzystniejsze walory sensoryczne. Produkt finalny będzie miał zastosowanie w przemyśle spożywczym. Segment klientów końcowych będą stanowić producenci płatków śniadaniowych, musli, słodyczy oraz różnego rodzaju zdrowych przekąsek. Dystrybucja będzie odbywać się przez pośredników, w ramach kanału B2B. Projekt będzie realizowany w ramach sześciu etapów, we współpracy (konsorcjum) z jednostkami naukowymi. W następstwie zrealizowanych prac, projekt osiągnie IX poziom gotowości technologicznej – […]
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.