Przejdź do treści Kontakt Regulamin
UE logo
tytuł projektu

Pieróg polski – opracowanie receptur pierogów pszennych i bezglutenowych o podwyższonej jakości żywieniowej przydatnych do formowanych maszynowego.

kategoria
nazwa beneficjenta
PPHU ZAKŁAD PRODUKCJI ŻYWNOŚCI SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
wartość projektu
1 808 064,96 zł
dofinansowanie z UE
1 124 387,28 zł
Województwo
dolnośląskie
Powiat
m. Wrocław
program
Program Operacyjny Inteligentny Rozwój
działanie
1.1. Projekty B+R przedsiębiorstw
fundusz
Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego
perspektywa
2014 - 2020

Numer_referencyjny_programu_pomocowego: SA.41471(2015/X) Przeznaczenie_pomocy_publicznej: art: 25 rozporządzenia KE nr 651/2014 z dnia 17 czerwca 2014 r. uznające niektóre rodzaje pomocy za zgodne z rynkiem wewnętrznym w stosowaniu art. 107 i 108 Traktatu (Dz. Urz. UE L 187/1 z 26.06.2014). Przedmiotem projektu jest opracowanie technologii maszynowego formowania pierogów o podwyższonej jakości żywieniowej oraz opracowanie innowacyjnych receptur pierogów pszennych i bezglutenowych. Do ciast pierogowych używane będą odpowiednio mąki ze starych odmian pszenicy oraz mąki naturalnie bezglutenowe, a do farszu składniki o wyższej wartości odżywczej niż farsze tradycyjnie stosowane. Głównym rezultatem projektu będzie opracowanie receptur wysoko odżywczych pierogów możliwych do formowania maszynowego. Produkt uzyskany w wyniku projektu będzie prozdrowotną alternatywą dla tradycyjnych pierogów. Zaletą planowanego rozwiązania jest możliwość włączenia produktu zarówno do zbilansowanej diety osób borykających się z chorobami dietozależnymi, jak i do diety osób zdrowych, które świadomie sięgają po produkty lepszej jakości oraz o właściwościach prozdrowotnych. Nowością rezultatu będzie również innowacyjne opakowanie, które będzie dostosowane do podgrzewania na parze pierogów, co zapobiegnie utracie kształtu w trakcie końcowej obróbki termicznej przed spożyciem oraz będzie posiadało atmosferę modyfikowaną dostosowaną do zmiany barwy ciasta pierogowej, która jest zależna od interakcji składników w mąkach ze składem mieszanki formującej. Na rynku nie ma obecnie opakowania, które umożliwia podgrzewania na parze zapakowanych pierogów.

Twój opis projektu

MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.

Dodaj zdjęcia project photos
Dodaj film lub prezentację project films
Opis projektu
Description of the project

Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem Serwisu internetowego Mapa Dotacji UE i akceptuję jego postanowienia.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, wpisanych w formularzu kontaktowym, w celu udzielenia odpowiedzi na wiadomość. Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1) (RODO), informuję, że:

1. administratorem danych osobowych przetwarzanych w Ministerstwie Funduszy i Polityki Regionalnej, z siedzibą pod adresem: ul. Wspólna 2/4 00-926 Warszawa, jest Minister Funduszy i Polityki Regionalnej;

2. dane osobowe przetwarzane będą w celu udzielenia odpowiedzi na wiadomość, na podstawie przepisów art. 6 ust. 1 lit. a) RODO;

3. dane osobowe mogą być udostępniane innym organom uprawnionym na podstawie stosownych przepisów do uzyskania danych;

4. w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje prawo: – żądania dostępu do treści swoich danych osobowych, ich sprostowania lub ograniczenia przetwarzania, – wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych, – cofnięcia zgody na przetwarzanie w dowolnym momencie, – wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych;

5. dane osobowe nie podlegają zautomatyzowanemu przetwarzaniu, w celu podejmowania decyzji, w tym profilowaniu;

6. dane kontaktowe do Inspektora ochrony danych w Ministerstwie Funduszy i Polityki Regionalnej: Inspektor Ochrony Danych, Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej, adres ul. Wspólna 2/4 00-926 Warszawa, adres e-mail: IOD@miir.gov.pl.