Przejdź do treści Kontakt Regulamin
UE logo
tytuł projektu

Przeprowadzenie prac badawczo rozwojowych na multiteksturalne batony funkcjonalne oparte na surowcach odpadowych przemysłu spożywczego wraz z technologią ich produkcji oraz wdrożenie rezultatów badań na rynek.

kategoria
nazwa beneficjenta
SANTE SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
wartość projektu
177 681 638,25 zł
dofinansowanie z UE
70 066 426,50 zł
Województwo
mazowieckie
Powiat
garwoliński
program
Fundusze Europejskie dla Nowoczesnej Gospodarki
działanie
1.1. Ścieżka SMART
fundusz
Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego
perspektywa
2021 - 2027

Planujemy prace B+R ukierunkowane na opracowanie innowacyjnych batonów produkowanych z wykorzystaniem surowca odpadowego tj. okary owsianej (innowacja produktowa na skalę światową) oraz sposobu ich wytwarzania (innowacja procesowa). Projekt obejmuje moduł B+R oraz moduł wdrożenie innowacji. W m. B+R prace będą przebiegać dwutorowo i będą dotyczyć: Zad 1 (produkt) – przewidziane zadania badawcze będą poświęcone opracowaniu wielowarstwowego, multiteksturalnego batonika bez dodatku cukru. Zaplanowane prace dotyczące opracowania receptury dla każdej z warstw tj. masy proteinowej łączącej koncentrat białek serwatkowych z okarą owsianą, karmelu bezcukrowego, dla którego bazę będzie stanowił napój owsiany oraz ekstrudowanych chrupek/kulek wysokobiałkowych. Wyzwanie technologiczne będzie również stanowić połączenie tych warstw w cz. procesowej. Zad 2 (proces) – równolegle prowadzone będą prace nad procesem wytwarzania batonów, bazując na obserwacjach dotychczasowego procesu produkcyjnego postawiono hipotezę, że możliwe jest jego znaczące ulepszenie w części dotyczącej przygotowania syropu (stanowiącego surowiec płynny dodawany do masy proteinowej) oraz formowania batonów, w tym łączenia kilku warstw. W ramach prac B+R zaprojektowane zostaną innowacyjne mieszadła do mieszanki dwuzetowej, zmodyfikowana zostanie konstrukcja mieszałki kontynuacyjnej, a rozkładarka dwu walcowa wyposażona zostanie w grzebień do formowania wstęg batonów. Celem będzie zaprojektowanie technologii, która będzie max. elastyczna (będzie umożliwiać wytwarzanie różnych batonów – o różnych kształtach i różnych kombinacjach warstw) i przyjazna dla środowiska. Weryfikacja przyjętej koncepcji zostanie przeprowadzona na instalacji pilotażowej Rozwiązania opracowane w module B+R zostaną wdrożone na rynek. W części wdrożeniowej przeprowadzone zostaną prace budowlane celem postawienia nowego budynku, w którym umieszczona zostanie nowa, pełnowymiarowa linia produkcyjna.

Twój opis projektu

MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.

Dodaj zdjęcia project photos
Dodaj film lub prezentację project films
Opis projektu
Description of the project

Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem Serwisu internetowego Mapa Dotacji UE i akceptuję jego postanowienia.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, wpisanych w formularzu kontaktowym, w celu udzielenia odpowiedzi na wiadomość. Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1) (RODO), informuję, że:

1. administratorem danych osobowych przetwarzanych w Ministerstwie Funduszy i Polityki Regionalnej, z siedzibą pod adresem: ul. Wspólna 2/4 00-926 Warszawa, jest Minister Funduszy i Polityki Regionalnej;

2. dane osobowe przetwarzane będą w celu udzielenia odpowiedzi na wiadomość, na podstawie przepisów art. 6 ust. 1 lit. a) RODO;

3. dane osobowe mogą być udostępniane innym organom uprawnionym na podstawie stosownych przepisów do uzyskania danych;

4. w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje prawo: – żądania dostępu do treści swoich danych osobowych, ich sprostowania lub ograniczenia przetwarzania, – wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych, – cofnięcia zgody na przetwarzanie w dowolnym momencie, – wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych;

5. dane osobowe nie podlegają zautomatyzowanemu przetwarzaniu, w celu podejmowania decyzji, w tym profilowaniu;

6. dane kontaktowe do Inspektora ochrony danych w Ministerstwie Funduszy i Polityki Regionalnej: Inspektor Ochrony Danych, Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej, adres ul. Wspólna 2/4 00-926 Warszawa, adres e-mail: IOD@miir.gov.pl.