Zastosowanie wybranych ekstraktów ziołowych celem opracowania mieszanki ograniczającej rozwój bakterii z rodzaju Salmonella
W wyniku realizacji przedmiotowego projektu dojdzie do opracowania zaawansowanej technologii w ramach produktów stanowiących mieszanki ziołowe o działaniu przeciwbakteryjnym dla drobiu. W wyniku prac B+R nastąpi opracowanie skutecznej technologii dającej możliwość zahamowania wzrostu bakterii z rodzaju Salmonella spp. poprzez przeprowadzenie procesu badawczego, który ma na celu nie tylko określenie technologii badawczej lecz także znalezienie w oparciu o nią najskuteczniejszej mieszanki ziołowej w oparciu o testy na szczepach referencyjnych oraz co ważne na szczepach terenowych pobranych z środowiska ich rzeczywistego występowania. Tym samym opracowana technologia będzie stanowiła skuteczną odpowiedź na występowanie Salmonelli nie o wymiarze referencyjnym – laboratoryjnym, lecz realnym o zwiększonej odporności na stosowanie antybiotyków i innych leków stosowanych w procesie chowu drobiu. Tym samym nasza technologia będzie opierać się o wyselekcjonowane zioła które bezpośrednio są w stanie zahamować wzrost bakterii z rodzaju Salmonella. Dzięki temu zostanie uzyskany skuteczny preparat o udowodnionym działaniu. Technologia ta będzie w sposób istotny odróżniać nasze produkty od konkurencji, których mieszanki opierają się na ogólnej wiedzy bez potwierdzenia ich skuteczności w ramach opracowanej i przeprowadzonej technologii badawczej, w szczególności analogicznej do planowanej do przeprowadzenia w ramach przedmiotowego projektu. Dzięki opracowaniu mieszanki ziołowej możliwe stanie się ograniczenie występowania bakterii salmonella w stadach drobiu. Tym samym hodowcy będą w dużym stopniu chronieni przed wystąpieniem powyższych problemów chorobowych a w konsekwencji strat finansowych. Pozwoli to branży na dalszy rozwój i lokowanie wypracowanych środków w inwestycje rozwojowe. Ponadto branża przetwórstwa i produkcji mięsa będzie lepiej zabezpieczona przed przerwami w dostawach brojlerów, a ewentualny eksport będzie mniej narażony na wykrycie występowania salmonelli w pro
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.