Prace B+R nad stworzeniem innowacyjnego w skali świata preparatu multibiałkowego przeznaczonego dla branży wędliniarskiej cechującego się wysoką zawartością związków polisacharydowych o udowodnionym działaniu prozdrowotnym w obszarze walki z chorobami dietozależnymi wraz z technologią jego produkcji
Projekt dot.oprac.w ramach prac B+R INNOW.W SKALI ŚWIATA preparatu multibiałk.przezn.dla branży wędlin.zawier. prozdrow.związki chem.w wysokich stęż.pochodz. z różnych gatunków makroalg. Nowy preparat białk. będzie 1 substyt.mięsa w wyrobach wędlin., który będzie miał dział.prozdrow. potw. licznymi badaniami nauk. i będzie poprawiał smak wyrobów wędlin., na co wskazuje szereg analiz wśród konsum.(5 smak „umami” wzbog. percepcję smakową).Projekt będzie dot. oprac.: -NOWEJ TECHN.EFEKTYWNEJ HYDROLIZY ENZYM. MIAZGI KOSTNEJ (kości wieprz.po oddziel. mięsa) w oparciu o nową recepturę mieszanki enzymów dla zwięk.efektywn. procesu (uzysk.maksym.stężenia białek w roztworze białk.-tłusz.) wraz z wyborem warunków proces.ekstrakcji. -KOMPOZYCJI BIAŁKA ZWIERZĘC. ZAWIER.DIPEPTYDY O AKTYWN.DZIAŁ. ANTYOKSYD. jak np.karnozyna czy anseryna umieszcz.w stabilnej matrycy białek oraz polisach. poch. z alg celem ogran.ryzyka ich straw.w żołądku celem zapewn. wysokiej biodyspoz. -FORMULACJI INNOW.W SKALI ŚWIAT.PREPARATU WIELOBIAŁK. skład.się z kompoz.prozdrow.peptydów pochodz.zwierzęc.i dodatku białka roślin. (zakł.ztekstur. białko grochowe) i polisach. pochodz.algowego, które najlepiej będą korespond.z ostateczną strukturą wyekstrahow.z miazgi kostnej kompleksu peptyd. w kontekście optym. wart.odżyw. i prozdrow.dla człowieka -DOCEL.TECHN.PRODUKCJI WW.PREPARATU BIAŁK.W SKALI PÓŁTECH.,co umożl.pilotaż.produkcję (TRL IX) Nowy produkt będzie bazować na wieloletnim dośw.zespołu B+R WD FOODS-członek GK TARCZYŃSKI S.A. będącego jednym z europ. liderów w produkcji kabanosów i przekąsek białk., który ma dogł.wiedzę w zakr. oczekiwań konsum. zdobytym podczas cykl. badań profilow.i współpracy z czoł.markami handl.(np.Biedronka,Kaufland,Lidl) oczek. nowych rozw.w branży wędlin. w zakresie rozw.prozdrow. Efektem projektu będzie oprac.wysokobiałk. substytutu mięsa o udowodn.dział.prozdrow.,co pozwoli WD FOODS osiągnąć przewagę konkuren.na rynku świat.w zakresie wytw.białka alternatyw.
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.