Poprawa stabilności emulsji w roślinnych napojach orzechowych: prace badawczo-rozwojowe nad ograniczeniem wytrącania tłuszczu
W projekcie przewidziano przeprowadzenie prac B+R, których rezultatem ma być opracowanie innowacji procesowej pozwalającej na wytwarzanie napojów orzechowych o innowacyjnym charakterze. Stabilność emulsji napojowych zarówno w formie skoncentrowanej, jak i rozcieńczonej jest problemem technologicznym występującym w przemyśle spożywczym. Emulsje nadają zapach i smak, barwę oraz odpowiednie zmętnienie. Nasze przedsiębiorstwo mierzy się z problemem sporej ilości reklamacji związanej z wytrącaniem się tłuszczu w ww. napojach. Emulsja jest niestabilna z powodu dużej ilości tłuszczy. Chcemy zatem prowadzić badania nad stabilnością emulsji. Dzięki realizacji zaplanowanych prac B+R w projekcie, poza dodawaniem stabilizatorów, będziemy mogli dodatkowo kontrolować stabilność emulsji przed procesowaniem i nalewaniem napój, aby móc dokonać potrzebnych zmian w celu uzyskania pożądanych efektów. W module prace B+R prowadzić będziemy prace rozwojowe nad stabilnością emulsji w napojach orzechowych UHT (kokosowych, migdałowych). Źródłem przewag nowych napojów będzie lepsza stabilność emulsji, co przyczyni się do poprawy właściwości organoleptycznych. Realizacja projektu odpowiada na zaobserwowaną na rynku potrzebę poprawy właściwości organoleptycznych (smak, zapach). Celem projektu jest opracowanie innowacji procesowej i innowacji produktowej, i w wyniku opracowanych prac B+R, w przypadku pozytywnego wyniku, przyczyni się do wdrożenia opracowanych innowacji do prowadzonej działalności gospodarczej. Realizacja projektu, a w dalszej perspektywie wdrożenie i komercyjne wykorzystanie rezultatów w istotnym stopniu przyczyni się do rozwoju i wzrostu konkurencyjności naszego przedsiębiorstwa oraz rozwoju społecznego i innowacyjnego regionu. Zaplanowane do realizacji prace B+R będą ukierunkowane na rozwiązanie problemów zidentyfikowanych w toku produkcji napojów roślinnych. Zaobserwowane trudności posłużyły nam jako punkt wyjścia do sformułowania problemów badawczych/technologicznych. B
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.