Zakup infrastruktury badawczej w przedsiębiorstwie ZPC FLIS Spółka Jawna
Projekt wpisuje się w cel szczegółowy FEM 2021-2027 dla działania 1.1 (Rozwijanie i wzmacnianie zdolności badawczych i innowacyjnych oraz wykorzystywanie zaawansowanych technologii). Głównym celem projektu zdefiniowanym zgodnie z metodologią SMART jest zakup do 31.03.2026 infrastruktury badawczo-rozwojowej, która zostanie wykorzystana do przeprowadzenia prac B+R służących opracowaniu receptury i technologii produkcji rurki nadziewanej kremem pistacjowym i oblanej czekoladą mleczną (w wersji z i bez dodatku cukru), wolnej od wad często występujących u konkurencji – pękanie czekolady i jej siwienie. Krem pistacjowy będzie miał dodatek inuliny – naturalnego błonnika pochodzenia roślinnego, który wpływa pozytywnie na zdrowie człowieka. Przeprowadzenie zakładanych w agendzie badań pozwoli wzmocnić konkurencyjność oferty Wnioskodawcy, do której dołączy kolejny produkt, który można zaliczyć do żywności funkcjonalnej. Cele szczegółowe projektu to: – Rozwój posiadanej infrastruktury badawczej do 31.03.2026 r. (nominalna war. aparatury: 1 068 663,00 PLN), – Zwiększenie know-how oraz zdolności badawczych Wnioskodawcy. – Pozyskanie nowej wiedzy z zakresu właściwości funkcjonalnych czekolady. W ramach prac zostaną również zrealizowane badania na temat wpływu poszczególnych parametrów czekolady na jej zastosowanie. Pozwoli to pozyskać nową wiedzę z zakresu zastosowania różnych typów tego surowca. Zgodnie z założeniami projektowymi powinno to przyczynić się do eliminacji istniejących problemów produkcyjnych.(do dn. 31.03.2029) – Wprowadzenie na rynek 1 innowacyjnego produktu w wyniku realizacji agendy badawczej – Pozyskanie nowej wiedzy w zakresie optymalnego składu receptury nadzienia pistacjowego, który pozwoli na ograniczenie emigracji tłuszczów (mających wpływ na siwienie i pękanie czekolady) oraz pozwoli na zmniejszenie kaloryczności produktu o co najmniej 10% (w wersji bez dodatku cukru – z zastosowaniem maltitolu i erytrytolu) (do dn. 31.03.2029) – Zmniejszenie kaloryc
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.