Opracowanie innowacyjnego sposobu eliminacji konserwantów z procesu produkcji wyrobów garmażeryjnych formowanych z nadzieniem z jednoczesnym wydłużeniem ich przydatności do spożycia
Numer_referencyjny_programu_pomocowego: SA.41471(2015/X) Przeznaczenie_pomocy_publicznej: art. 25 rozporządzenia KE nr 651/2014 z dnia 17 czerwca 2014 r. uznające niektóre rodzaje pomocy za zgodne z rynkiem wewnętrznym w stosowaniu art. 107 i 108 Traktatu (Dz. Urz. UE L 187/1 z 26.06.2014). Przedmiotem Projektu jest opracowanie innowacyjnej technologii produkcji wyrobów garmażeryjnych formowanych z nadzieniem. Wdrożenie innowacji procesowej umożliwi wprowadzenie na rynek wyrobów odznaczających się bardzo długim okresem przydatności do spożycia (niespotykanym w skali rynku) przy jednoczesnym całkowitym wyeliminowaniu substancji konserwujących (innowacja produktowa). Bezpośrednie rezultaty wdrożenia opracowanej technologii, czyli nowe produkty w ofercie Spółki stanowić będą odpowiedź na rosnące zapotrzebowanie rynkowe na wysokiej jakości produkty spożywcze. Realizacja celu Projektu wymaga przeprowadzenia pogłębionych prac badawczych dotyczących przede wszystkim mikrobiologicznych właściwości produktu końcowego i jego składników. Opracowane zostaną nowe, przełomowe rozwiązania procesowe maksymalnie ograniczające namnażanie się w trakcie procesu produkcyjnego drobnoustrojów (bakterii, pleśni oraz grzybów), które są odpowiedzialne ze psucie się produktów spożywczych. Wysiłek badawczy poświęcony zostanie także stworzeniu nowej wiedzy z zakresu technologii produkcji, która zostanie zweryfikowana poprzez przeprowadzenie produkcji testowej na pilotażowej linii technologicznej. Jej skonstruowanie jest niezbędne do potwierdzenia osiągniecia celów Projektu – uzyskania zakładanych parametrów nowego produktu. Planowany rezultat zostanie uzyskany na drodze przeprowadzonych badań przemysłowych i prac rozwojowych podzielonych na trzy etapy. Projekt zostanie zrealizowany we współpracy z jednostką naukową – Wydziałem Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie (kluczowy podwykonawca wybrany zgodnie z zasadą konkurencyjności), a jego rezultaty zostaną wdroż
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.