Opracowanie innowacyjnego suplementu diety dla osób cierpiących na cukrzycę, hipercholesterolemię oraz osób odchudzających się.
Celem przedsięwzięcia było opracowanie i wprowadzenie na rynek innowacyjnego suplementu diety opartego w głównej mierze na prozdrowotnym beta-glukanie. Ten unikatowy, otrzymywany z owsa polisacharyd ma m.in. silne działanie przeciwglikemiczne.
Ze względu na ograniczone możliwości firma New Concept Polska będąca beneficjentem ww. Programu zleciła prace nad preparatem zewnętrznemu ośrodkowi badań.
Projekt zrealizowano w odpowiedzi na wzrost zainteresowania konsumentów w dziedzinie zdrowego odżywiania oraz stosowania diety i suplementów w celu utrzymania dobrego stanu zdrowia.
Finalnie wdrożono certyfikowaną serię produktów marki Reducan® – kompozycję suplementów w różnych wariantach – między innymi w postaci kapsułek Reducan® LIPID oraz w postaci napoju w proszku Reducan® DIABET β-glukan + Chrom.
Grupą docelową opracowanej formuły są osoby dbające o prawidłowe stężenie poposiłkowe glukozy we krwi oraz osoby chcące zredukować masę ciała. Suplementy wspomagają także utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Seria produktów Reducan® została opracowana przez interdyscyplinarny zespół naukowców, lekarzy i menedżerów z wieloletnim doświadczeniem w komercjalizacji wyników prac naukowo-badawczych.
Badania przeprowadzono w Narodowym Instytucie Leków, a skuteczność preparatu sprawdzono na ochotnikach w doświadczeniu medycznym. Eksperyment z udziałem ludzi przeprowadzono za zgodą właściwej Komisji Bioetycznej przy Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Podstawą prawną dla wdrożenia produktu na rynek jest ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r.
„Opracowane suplementy diety są generalnie jedynymi preparatami dostępnymi na rynku, które spełniają treść rozporządzenia 432/2012. Największym problemem było stworzenie takiej formy ich podania, żeby w przypadku REDUCAN Diabet dostarczyć w jednej dawce 4g beta-glukanu, a w przypadku REDUCAN Lipid – 3 g beta-glukanu. Zespół kierowany przez prof. dr hab. n. med. inż. Arkadiusza Szterk zrobił to i opracował wygodne i smaczne suplementy. Dodatkowo stosowany w suplementach beta-glukan, również nie jest przypadkowy. W ramach projektu opracowano specjalną metodę badania masy cząsteczkowej beta-glukanów, która jest dobrana specjalnie na potrzeby REDUCAN Diabet oraz Lipids i stanowi know-how firmy. Dlatego też uważamy, że nasze preparaty są naprawdę unikatowymi suplementami, które efektywnie umożliwiają kontrolę stężenia glukozy, jak i cholesterolu we krwi. Dodatkowym potwierdzeniem skuteczności naszych preparatów były przeprowadzone badania medyczne, które wykazały, że REDUCAN Diabet zmniejsza stężenie glukozy po posiłku od 5 do 20%, natomiast REDUCAN Lipid powoduje zmniejszenia stężenia cholesterolu całkowitego we krwi na czczo od 6 do 10%.”
prof. dr hab. n. med. inż. Arkadiusz Szterk, Narodowy Instytut Leków
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.