Przejdź do treści Kontakt Regulamin
UE logo
tytuł projektu

Zakup usługi badawczo-rozwojowej związanej z opracowaniem technologii produkcji wyrobów piekarskich o wysokiej zawartości białka, którego wartość biologiczna jest zbliżona do białka wzorcowego.

nazwa beneficjenta
"SPOŁEM" POWSZECHNA SPÓŁDZIELNIA SPOŻYWCÓW W OLKUSZU
wartość projektu
119 334,60 zł
dofinansowanie z UE
82 467,00 zł
Województwo
małopolskie
Powiat
olkuski
program
Regionalny Program Operacyjny Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020
działanie
1.2. BADANIA I INNOWACJE W PRZEDSIĘBIORSTWACH
fundusz
Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego
perspektywa
2014 - 2020

Wnioskodawcą niniejszego projektu jest Społem PSS w Olkuszu. Działalność spółdzielni opiera się głównie na produkcji wyrobów piekarniczych i ciastkarskich, a także sprzedaży detalicznej produktów spożywczych. Przedmiotem niniejszego projektu jest zakup usługi BR obejmującej opracowanie technol. produkcji wyrobów piekarskich o wysokiej zawartości białka, którego wartość biologiczna jest zbliżona do białka wzorcowego.Usługa składać się będzie z następujących zadań badaw.:1Dobór surowców możliwych do zastosowania, jako dodatku do ciasta, pod względem wartości biologicznej białka, podstawowego składu chemicznego i dostępności na rynku.2Opracowanie składu recepturowego pozwalającego na wprowadzenie białka w ilości dostarczającej co najmniej 20 energii w postaci białka o wysokiej wartości biologicznej.3Opracowanie założeń technologicznych produkcji pieczywa z opracowanych receptur na produkty piekarskie.4Analiza jakości i wartości odżywczej co najmniej 5 opracowanych produktów w tym co najmniej jednej receptury na zakwasie w warunkach laboratoryjnych.5Wybór na podstawie analizy jakości i wartości odżywczej przynajmniej 3 receptur i technologii przeznaczonych do wdrożenia.6Konsultacje naukową w czasie wykonywania serii próbnych przed wdrożeniem.7Analiza jakości produktów z serii próbnych, badanie: akceptacji konsumenckiej, profilu tekstury miękiszu, wilgotności miękiszu i objętości, metodami wykorzystywanymi przy ocenie pieczywa z laboratoryjnego wypieku.8Próba urozmaicenia asortymentu produktów piekarskich o wysokiej zawartości białka. W rezultacie zrealizow. usługi BR przez zespół badaczy Wydz. Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wnioskodawca będzie mógł wprowadzić do swojej oferty pieczywo, które będzie można określić mianem produktu o wysokiej zawartości białka zgodnie z Rozporządzenie WE nr 19242006 PE i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dot. żywności.

Twój opis projektu

MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.

Dodaj zdjęcia project photos
Dodaj film lub prezentację project films
Opis projektu
Description of the project

Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem Serwisu internetowego Mapa Dotacji UE i akceptuję jego postanowienia.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, wpisanych w formularzu kontaktowym, w celu udzielenia odpowiedzi na wiadomość. Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1) (RODO), informuję, że:

1. administratorem danych osobowych przetwarzanych w Ministerstwie Funduszy i Polityki Regionalnej, z siedzibą pod adresem: ul. Wspólna 2/4 00-926 Warszawa, jest Minister Funduszy i Polityki Regionalnej;

2. dane osobowe przetwarzane będą w celu udzielenia odpowiedzi na wiadomość, na podstawie przepisów art. 6 ust. 1 lit. a) RODO;

3. dane osobowe mogą być udostępniane innym organom uprawnionym na podstawie stosownych przepisów do uzyskania danych;

4. w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje prawo: – żądania dostępu do treści swoich danych osobowych, ich sprostowania lub ograniczenia przetwarzania, – wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych, – cofnięcia zgody na przetwarzanie w dowolnym momencie, – wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych;

5. dane osobowe nie podlegają zautomatyzowanemu przetwarzaniu, w celu podejmowania decyzji, w tym profilowaniu;

6. dane kontaktowe do Inspektora ochrony danych w Ministerstwie Funduszy i Polityki Regionalnej: Inspektor Ochrony Danych, Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej, adres ul. Wspólna 2/4 00-926 Warszawa, adres e-mail: IOD@miir.gov.pl.