Zakup usługi badawczo-rozwojowej związanej z opracowaniem technologii produkcji wyrobów piekarskich o wysokiej zawartości białka, którego wartość biologiczna jest zbliżona do białka wzorcowego.
Wnioskodawcą niniejszego projektu jest Społem PSS w Olkuszu. Działalność spółdzielni opiera się głównie na produkcji wyrobów piekarniczych i ciastkarskich, a także sprzedaży detalicznej produktów spożywczych. Przedmiotem niniejszego projektu jest zakup usługi BR obejmującej opracowanie technol. produkcji wyrobów piekarskich o wysokiej zawartości białka, którego wartość biologiczna jest zbliżona do białka wzorcowego.Usługa składać się będzie z następujących zadań badaw.:1Dobór surowców możliwych do zastosowania, jako dodatku do ciasta, pod względem wartości biologicznej białka, podstawowego składu chemicznego i dostępności na rynku.2Opracowanie składu recepturowego pozwalającego na wprowadzenie białka w ilości dostarczającej co najmniej 20 energii w postaci białka o wysokiej wartości biologicznej.3Opracowanie założeń technologicznych produkcji pieczywa z opracowanych receptur na produkty piekarskie.4Analiza jakości i wartości odżywczej co najmniej 5 opracowanych produktów w tym co najmniej jednej receptury na zakwasie w warunkach laboratoryjnych.5Wybór na podstawie analizy jakości i wartości odżywczej przynajmniej 3 receptur i technologii przeznaczonych do wdrożenia.6Konsultacje naukową w czasie wykonywania serii próbnych przed wdrożeniem.7Analiza jakości produktów z serii próbnych, badanie: akceptacji konsumenckiej, profilu tekstury miękiszu, wilgotności miękiszu i objętości, metodami wykorzystywanymi przy ocenie pieczywa z laboratoryjnego wypieku.8Próba urozmaicenia asortymentu produktów piekarskich o wysokiej zawartości białka. W rezultacie zrealizow. usługi BR przez zespół badaczy Wydz. Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wnioskodawca będzie mógł wprowadzić do swojej oferty pieczywo, które będzie można określić mianem produktu o wysokiej zawartości białka zgodnie z Rozporządzenie WE nr 19242006 PE i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dot. żywności.
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.