Skip to main content Contact
UE logo
The title of the project

Zakup usługi badawczo-rozwojowej związanej z opracowaniem technologii produkcji wyrobów piekarskich o wysokiej zawartości białka, którego wartość biologiczna jest zbliżona do białka wzorcowego.

Name of the beneficiary
"SPOŁEM" POWSZECHNA SPÓŁDZIELNIA SPOŻYWCÓW W OLKUSZU
Project value
119 334,60 zł
Co-financing from the EU
82 467,00 zł
Voivodeship
małopolskie
County
olkuski
program
Regionalny Program Operacyjny Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020
action
1.2. BADANIA I INNOWACJE W PRZEDSIĘBIORSTWACH
fund
Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego
perspective
2014 - 2020

Wnioskodawcą niniejszego projektu jest Społem PSS w Olkuszu. Działalność spółdzielni opiera się głównie na produkcji wyrobów piekarniczych i ciastkarskich, a także sprzedaży detalicznej produktów spożywczych. Przedmiotem niniejszego projektu jest zakup usługi BR obejmującej opracowanie technol. produkcji wyrobów piekarskich o wysokiej zawartości białka, którego wartość biologiczna jest zbliżona do białka wzorcowego.Usługa składać się będzie z następujących zadań badaw.:1Dobór surowców możliwych do zastosowania, jako dodatku do ciasta, pod względem wartości biologicznej białka, podstawowego składu chemicznego i dostępności na rynku.2Opracowanie składu recepturowego pozwalającego na wprowadzenie białka w ilości dostarczającej co najmniej 20 energii w postaci białka o wysokiej wartości biologicznej.3Opracowanie założeń technologicznych produkcji pieczywa z opracowanych receptur na produkty piekarskie.4Analiza jakości i wartości odżywczej co najmniej 5 opracowanych produktów w tym co najmniej jednej receptury na zakwasie w warunkach laboratoryjnych.5Wybór na podstawie analizy jakości i wartości odżywczej przynajmniej 3 receptur i technologii przeznaczonych do wdrożenia.6Konsultacje naukową w czasie wykonywania serii próbnych przed wdrożeniem.7Analiza jakości produktów z serii próbnych, badanie: akceptacji konsumenckiej, profilu tekstury miękiszu, wilgotności miękiszu i objętości, metodami wykorzystywanymi przy ocenie pieczywa z laboratoryjnego wypieku.8Próba urozmaicenia asortymentu produktów piekarskich o wysokiej zawartości białka. W rezultacie zrealizow. usługi BR przez zespół badaczy Wydz. Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wnioskodawca będzie mógł wprowadzić do swojej oferty pieczywo, które będzie można określić mianem produktu o wysokiej zawartości białka zgodnie z Rozporządzenie WE nr 19242006 PE i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dot. żywności.

Your project description

To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.

Add photos project photos
Add a movie or presentation project films
Description of the project
Opis projektu

I declare that I have read the Regulations of the Online Website of the EU Mapa Dotacji and accept its provisions.

I agree to the processing of my personal data, entered in the contact form, in order to reply to the message. According to art. 13 para. 1 and 2 of the Regulation of the European Parliament and of the Council (EU) 2016/679 of 27 April 2016 on the protection of individuals with regard to the processing of personal data and on the free movement of such data and repealing Directive 95/46 / EC (Journal of Laws EU L 119, 04/05/2016, page 1) (RODO), I inform that:
1.administrator of personal data processed in the Ministry of Development Funds and Regional Policy, based at: ul. Wspólna 2/4 00-926 Warsaw, is the Minister of Development Funds and Regional Policy;
2. personal data will be processed in order to reply to a message, based on the provisions of art. 6 par. 1 lit. a) RODO;
3. personal data may be made available to other authorities entitled under the relevant provisions to obtain data;
4. in connection with the processing of personal data have the right to: – request access to their personal data, rectify or limit processing, – raise objections to the processing of personal data, – withdraw consent to processing at any time, – submit a complaint to the supervisory body – the President of the Office Personal Data Protection;
5. personal data is not subject to automated processing in order to make decisions, including profiling;
6. contact details to the Data Protection Officer in the Ministry of Development Funds and Regional Policy: Data Protection Supervisor, Ministry of Development Funds and Regional Policy, address: ul. Wspólna 2/4 00-926 Warsaw, e-mail address: IOD@miir.gov.pl