Zakup usługi badawczo-rozwojowej związanej z opracowaniem technologii produkcji wyrobów piekarskich o wysokiej zawartości białka, którego wartość biologiczna jest zbliżona do białka wzorcowego.
Wnioskodawcą niniejszego projektu jest Społem PSS w Olkuszu. Działalność spółdzielni opiera się głównie na produkcji wyrobów piekarniczych i ciastkarskich, a także sprzedaży detalicznej produktów spożywczych. Przedmiotem niniejszego projektu jest zakup usługi BR obejmującej opracowanie technol. produkcji wyrobów piekarskich o wysokiej zawartości białka, którego wartość biologiczna jest zbliżona do białka wzorcowego.Usługa składać się będzie z następujących zadań badaw.:1Dobór surowców możliwych do zastosowania, jako dodatku do ciasta, pod względem wartości biologicznej białka, podstawowego składu chemicznego i dostępności na rynku.2Opracowanie składu recepturowego pozwalającego na wprowadzenie białka w ilości dostarczającej co najmniej 20 energii w postaci białka o wysokiej wartości biologicznej.3Opracowanie założeń technologicznych produkcji pieczywa z opracowanych receptur na produkty piekarskie.4Analiza jakości i wartości odżywczej co najmniej 5 opracowanych produktów w tym co najmniej jednej receptury na zakwasie w warunkach laboratoryjnych.5Wybór na podstawie analizy jakości i wartości odżywczej przynajmniej 3 receptur i technologii przeznaczonych do wdrożenia.6Konsultacje naukową w czasie wykonywania serii próbnych przed wdrożeniem.7Analiza jakości produktów z serii próbnych, badanie: akceptacji konsumenckiej, profilu tekstury miękiszu, wilgotności miękiszu i objętości, metodami wykorzystywanymi przy ocenie pieczywa z laboratoryjnego wypieku.8Próba urozmaicenia asortymentu produktów piekarskich o wysokiej zawartości białka. W rezultacie zrealizow. usługi BR przez zespół badaczy Wydz. Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wnioskodawca będzie mógł wprowadzić do swojej oferty pieczywo, które będzie można określić mianem produktu o wysokiej zawartości białka zgodnie z Rozporządzenie WE nr 19242006 PE i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dot. żywności.
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.