Opracowanie technologii produkcji płatków zbożowych z dodatkami białkowymi.
SA 42799(2015/X) Przedmiotem projektu są prace badawcze prowadzące do opracowania innowacyjnej technologii produkcji dla trzech (3) prozdrowotnych produktów spożywczych, zawierających jako podstawę płatki zbożowe (owsiane) oraz w przypadku produktu nr 1 – białko zwierzęce (mleczne/serwatkowe) w proszku, w przypadku produktu nr 2 – białko roślinne w proszku (do 70% białka), w przypadku produktu nr 3 – białko roślinne w proszku (pow.70% białka). Zakres i planowane rezultaty projektu: w ramach prowadzonych prac badawczych zostaną opracowane 3 nowe technologie produkcji uwzględniające: 1. skład jakościowy i ilościowy trzech produktów, opisany szczegółowo w specyfikacji wewnątrzzakładowej każdego z nich; 2.uzyskanie oczekiwanych właściwości fizycznych trzech produktów, zdefiniowanych przez Wnioskodawcę, które to właściwości fizyczne nie są możliwe do uzyskania w trakcie standardowego procesu produkcyjnego. Innowacja procesowa (min. na poziomie kraju): dla każdej z trzech mieszanek zbożowo-proszkowych zostanie opracowana technologia produkcji pozwalająca na uzyskanie w efekcie końcowym określonych, pożądanych cech fizycznych w tych mieszankach. Oczekiwane właściwości fizyczne dla każdego produktu końcowego 1. równomierne rozłożenie w produkcie płatków owsianych i wszystkich dodatków sypkich, 2. brak tendencji produktu (mieszanki) do rozwarstwiania tj. osypywania się części proszkowej i oddzielania od płatków.Niedopuszczalne jest, aby na dole opakowania, po wstrząsaniu, lokowała się mieszanina proszkowa, a u góry płatki, co ma miejsce po wyprodukowaniu produktu (każdej mieszanki płatków z proszkami) metodą tradycyjną, ogólnie znaną. Produkty, dla których będzie opracowana technologia produkcji uwzględniająca pożądane własności fizyczne produktu końcowego, to ulepszone produkty prozdrowotne,
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.